Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Oktober
Enschede, oktober 2019
Cari soci,

Het nieuwe seizoen met Dante is van start gegaan met een lezing over leven en werk van Dante Alighieri waaronder zijn beroemde Divina Commedia. Daarna heeft een aantal van onze leden deelgenomen aan een excursie naar de buffelfarm in Denekamp, bestaande uit een presentatie met rondleiding en lunch. Het was gezellig, informatief en lekker!

Voor de rest van dit najaar hebben we nog een toneelstuk op het programma staan, ook weer met lunch, maar dit keer in Boekelo. En voor december is een lezing over de Etrusken gepland. In deze nieuwsbrief vindt u een toelichting op deze twee komende bijeenkomsten.

En natuurlijk komen in deze nieuwsbrief ook weer onlangs verschenen boeken en andere leuke/interessante culturele manifestaties ter sprake.

 

Overzicht van de bijeenkomsten najaar  2019 klik hier

De bijeenkomst op zondag 10 november vindt plaats in:

‘Het Verborgen Theater / Eetcafé De Buren, Beckumerstraat 2, Boekelo

Tijdindeling: 12.30 uur Vergadering | 13.00 uur Lunchbuffet | 14.00 uur Voorstelling | 14:30 uur Napraten

De eenakter “La Patente” van Luigi Pirandello is een Siciliaanse komedie die meer dan 100 jaar geleden werd geschreven en voor het eerst opgevoerd. Een groep Danteleden uit Deventer gaat dit stuk nu voor ons opvoeren in het Italiaans met een Nederlandse inleiding door Emilia Velders, de regisseur. De voorstelling zelf duurt ongeveer 30 minuten. De tekst wordt vooraf uitgedeeld aan het publiek.

Voor wie dat wil, is er de mogelijkheid om voorafgaand aan de voorstelling aan te schuiven bij het lunchbuffet. Kosten lunch: € 13,50 per persoon, af te rekenen met het restaurant

Voorstelling:      gratis voor leden en € 6,00 voor niet-leden

Aanmelden:      via mail klik hier  Wie wil carpoolen of meerijden kan dat aangeven.

De vrolijke eenakter is afgeleid van een “novella” van Luigi Pirandello, over een man bestempeld als iettatore of jettatore (oftewel ongeluksbrenger). Hij wil uiteindelijk van een rechter een “bewijs” (la patente) toegekend krijgen over zijn hoedanigheid van ongeluksbrenger. Hieronder ziet u enkele foto’s van een eerdere uitvoering.

De bijeenkomst van donderdag 12 december : lezing ‘De Etrusken’ van mevrouw drs Annet van Wiechen

Etruskische huizen en tempels waren meestal van vergankelijk materiaal gebouwd. Steden lagen op strategische locaties die bewoond bleven, soms tot op de dag van vandaag. Dat maakt archeologisch onderzoek lastig. Gelukkig voor ons besteedden de Etrusken veel aandacht aan het leven na de dood: zij hakten graven uit in de rotsen, gaven de dode grafgiften mee en beschilderden de grafmuren met kleurrijke scènes uit het dagelijks leven.  Juist door die grote zorg voor de overledene leren wij nu de Etrusken, hun gewoonten en hun ambiance beter kennen.

In deze lezing laat archeologe Annet van Wiechen u kennis maken met de wereld van Seianti Hanunia Tlenasa en van Laris Pulenas…….  in het heerlijke, zacht glooiende Italiaanse landschap tussen Arno en Tiber, waar de Etrusken in het eerste millennium voor onze jaartelling leefden.

 

– Tentoonstellingen

 ‘Mondo Mendini’, de wereld van Allessandro Mendini, in het Groninger Museum van 12 oktober t/m 5 mei

Vijfentwintig jaar na de opening van het door hem ontworpen Groninger Museumgebouw heeft Alessandro Mendini (1931-2019) alle ruimte gekregen om zijn droomtentoonstelling te realiseren. Kort voor zijn overlijden eerder dit jaar selecteerde de grand old man van het Italiaanse design niet alleen tientallen van zijn eigen revolutionaire ontwerpen, maar ook werk van vele andere kunstenaars en ontwerpers. Als geen ander huldigde Mendini het principe van samenwerking tussen creatieve geesten en zag hij het belang van de fantasie. ‘Mondo Mendini’ is een kleurrijke, visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur.

Hierbij voor de laatste keer aandacht voor de tentoonstelling ‘SPREZZATURA’– Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst 1860-1910’ in Assen. Tot 3 november heeft u nog de kans deze te bezoeken.

Films

Vanaf 3 oktober draait in de bioscoop een documentaire over Luciano Pavarotti. Ook in Concordia te Enschede.

Na de documentaire over voetbalheld Maradona wordt vanaf 3 oktober een grote Italiaanse operazanger opnieuw tot leven gewekt. We hebben het over Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde tenor ooit. De documentaire Pavarotti toon unieke beelden uit het familiearchief, delen van interviews en tv-registraties. Je krijgt een uniek inkijkje in Pavarotti’s leven, met zowel uitzonderlijke hoogtepunten als zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten Pavarotti tot een wereldster, hetgeen door deze documentaire prachtig in beeld wordt gebracht, mét de keerzijde van deze sterrenstatus.

De film ‘Martin Eden’ is vanaf 17 oktober 2019 in de bioscoop te zien, ook in Concordia te Enschede.

Het is een Italiaans-Franse historische dramafilm gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1909 van de Amerikaanse auteur Jack London. Luca Marinelli heeft voor zijn rol als Martin Eden de prijs gewonnen voor ‘Beste Acteur’ op het Filmfestival in Venetië.

De zeeman Martin Eden redt Arturo, de jongste zoon uit een rijke familie, uit een penibele situatie. Die neemt hem mee naar zijn huis waar hij Elena, Arturo’s zus ontmoet. Hij is op slag verliefd. De jonge, aantrekkelijke en verfijnde vrouw is bovendien een symbool van de sociale status waarnaar hij streeft. Martins droom is om ondanks zijn bescheiden afkomst en de vele obstakels schrijver te worden. Via de oudere intellectueel Russ Brissenden belandt hij echter in socialistische kringen, waardoor hij in conflict komt met Elena en de burgerlijke wereld.

Montalbano in een nieuwe serie op dvd

Voor liefhebbers van de Italiaanse misdaadserie Montalbano: na vier jaar komen Andrea Camilleri’s verhalen weer tot leven in een zevende afleveringenreeks. Een nieuw druk seizoen voor il commissario Salvo Montalbano (Luca Zingaretti). In de vier nieuwe afleveringen zijn moorden wederom aan de orde van de dag. Een bouwterrein is een plaats delict geworden en een prostituée, zakenman en jonge, ‘onbekende’ vrouw komen onder verdachte omstandigheden om het leven… Vanaf 27 september op dvd.

Boeken

Raffaella Romagnolo: ‘Een verloren vriendin’ (21,99)

In landelijk Piemonte groeien Giulia en Anita samen op. Ze zijn niet alleen vriendinnen, maar ook op dezelfde dag geboren. Dan emigreert Giulia naar New York en bouwt een nieuw leven op. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar loopt uiteindelijk uit op een zakelijk succes. In 1946 komt ze op haar oude dag terug in het dorpje waar ze opgroeide. Ze gaat op zoek naar Anita, die in het dorp is gebleven en samen met haar man met de partizanen tegen de fascisten heeft gevochten. Zullen de vriendinnen elkaar weer vinden?
Raffaella Romagnolo (1971) weet de twee levensverhalen kunstig te vervlechten. En ze vertelt overtuigend over een essentiële periode in de Italiaanse geschiedenis, die van de Italiaanse emigratie en de gruweljaren van Mussolini. Deze roman over vriendschap, verlies, verdriet en verlangen, werd in Italië genomineerd voor de Premio Strega 2019, de belangrijkste literaire prijs in de laars. De prijs ging echter naar het volgende boek – van Antonio Scurati.

Antonio Scurati: ‘M. De zoon van de eeuw’ (€ 35,00) [NB: Deze vertaling wordt begin november verwacht]

Benito Mussolini. Waarom zou een succesvol schrijver een monumentale roman toevoegen aan de vele biografieën over ‘M’ waarin deze dictator en fascistenleider de hoofdrol speelt? Met het risico dat historici hun neus ophalen voor zo’n ‘vie romancée’? Toch zijn daarvoor uiteenlopende redenen, waarvan de belangrijkste: wat blijkt Mussolini een intrigerend personage, zijn honger naar macht en seks, zijn opportunisme, zijn politieke instinct en leugenachtigheid. En wat slaagt de auteur er meesterlijk in feit en fictie naadloos te verweven, tot een narratief dat misschien beter dan een biografie in staat is de lezers inleving te bieden in een van de politieke hoofdrolspelers van de vorige eeuw. En daarmee ook impliciet een waarschuwing aan te reiken: zo ontstaat fascisme, zo kan het zich zomaar wortelen.

Dit eerste deel van Scurati’s trilogie beslaat de eerste zes jaren van het politieke bestaan van Mussolini (1919-1924). Met afschuw en fascinatie beschrijft Scurati hoe het icoon zich van het socialisme naar het fascisme beweegt, terwijl in Italië de spanningen oplopen: strijdgroepen worden opgericht, demonstraties worden op gewelddadige wijze neergeslagen en politieke listen zijn eerder regel dan uitzondering. Dit alles maakt ‘M.’ tot een even onderhoudende als alarmerende roman, in zekere zin helaas actueler dan ooit.

Juliet Grames: ‘De acht of negen levens van Stella Fortuna’ (22,50)

Een familieverhaal: Stella Fortuna wordt geboren in het arme Zuid-Italië. In haar Italiaanse dorp wordt ze beschouwd als een rariteit, maar de band met haar zusje is onbreekbaar. Na de Tweede Wereldoorlog emigreert het gezin naar Amerika, waar de zussen opgroeien en oud worden in een grote Italiaans-Amerikaanse familie.
Jaren later zit de honderdjarige Stella Fortuna alleen in haar huis in Wethersfield, Connecticut. Ze haakt dekens en negeert boos haar zus, Tina, die aan de overkant woont. Ooit waren ze onafscheidelijk. Waardoor werd de band tussen de zussen verbroken?

Het is een van de belangrijkste Italiaanse iconen: Pinokkio, de eigenwijze houten marionet die tot leven werd gewekt door Carlo Collodi, aan een rustieke schrijftafel met uitzicht over de Toscaanse heuvels rondom het dorpje Collodi. Op 7 juli 1881 werd Carlo’s eerste verhaal over Pinocchio, zoals de Italiaanse naam van het houten mannetje luidt, gepubliceerd. Niemand had toen kunnen voorzien dat het verhaal over Pinokkio over de hele wereld gelezen zou worden en dat miljoenen kinderen zouden genieten van Carlo’s creatie. Carlo’s creatieve brein Pinocchio betekent letterlijk ‘pijnboompit’.

Voor wie de échte avonturen van Pinokkio wil ontdekken, brengt uitgeverij Novecento nu een schitterende nieuwe uitgave van Carlo Collodi’s verhaal, met kleurrijke prenten en een net zo kleurrijk taalgebruik. Er is niet gekozen voor een verkorte versie van het verhaal, maar voor een integrale vertaling, mét alle bijzondere verwijzingen, Toscaanse details en spitsvondige grapjes die Carlo in zijn tekst opnam.

Er zijn maar weinig integrale vertalingen van dit sfeervolle sprookje in het Nederlands verschenen. Een reden te meer om dit boek aan te schaffen en (voor) te lezen, om voor altijd te bewaren en regelmatig even ter hand te nemen om te glimlachen of fronsen bij Pinokkio’s fratsen.

Overige mededelingen

De lezingen zijn in het Nederlands. Gasten mogen één lezing gratis bijwonen zonder verplichting. De locatie is

Ariënsstaete (Liberein), Lijsterstraat 30, 7523 ET Enschede en de aanvang is om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

Het lidmaatschap van Dante kost € 40,00 per jaar of € 20,00 voor ondersteunende leden met recht op één gratis lezing per jaar.

Meer informatie klik hier
Berichten via e-mail

Van een aantal leden hebben wij het e-mailadres. Als u uw mailadres doorgeeft, dan kunnen wij u gemakkelijk èn kosteloos belangrijke informatie, zoals de nieuwsbrief, toesturen.

Distinti saluti,

Dante Alighieri comitato del Twente

Per conto di gruppo di lavoro | Gon Koiter (redactrice)